برداشتی از کتاب “جاده شخصیت”
چه چیزهایی واقعا در زندگی مهم هستند؟
دیوید بروکس، جاده شخصیت، ترجمه امید کرم پور، انتشارات مهرگان خرد ، چاپ ششم، شهریور ۱۳۹۹.
The Road to Character
A Symphony of Meaning
David Brooks (2015)
چکیده: کتاب جاده شخصیت در صدر فهرست پرفروشترین کتابهای نیویورک تایمز بوده و به انتخاب اکونومیست کتاب سال شده است. بروکس در کتاب جاده شخصیت، نگاهی عمیق به تغییرات اجتماعی امروز و دیروز ما میاندازد. بروکس ما را دعوت به نگاهی دوباره به نیمه گمشده خود میکند. او “فروتنی” را در پذیرش ضعفها، کاستیها و نقصانها به عنوان صفتی کلیدی برمیشمارد. بروکس اعتقاد دارد که قدم اول در جاده شخصیت کنار گذاشتن “غرور” است. جادهٔ شخصیت هر چند اصول یکسانی دارد؛ اما چالشهایش، برای هر فرد، منحصر به فرد است.
نویسنده کتاب:
دیوید بروکس[۱] ، ستوننویس نیویورک تایمز و نویسندهی کتابهای جاده شخصیت و حیوان اجتماعی است. دیوید بروکس، نویسنده، منتقد و تحلیلگری برجسته است که عموماً به خاطر سابقۀ طولانیاش در نگارش مقاله برای نیویورکتایمز، وال استریت ژورنال، واشنگتن تایمز و نیوزویک به شهرت رسیده است.
برداشتی از کتاب
به نظر نویسند در وجود ما دو شخصیت وجود دارد. “آدم یک” و “آدم دو”
- آدم یک که از آن به عنوان “شخصیت آلفا” یاد میشود؛ دارای ویژگیهای زیر است:
برونگرا، مبارز، جنگ جو، خود محور، به دنبال پیروزی به هر قیمت، محتاج شهرت با منیتی بالا
- آدم دو، به دنبال فضایل اخلاقی است. ویژگیهای آدم دو شامل موارد زیر است:
درونگرا، مهربان، شجاع، درستکار، با گذشت، ایثارگر، صبور، صادق
معمولاً یکی از این دو شخصیت روی دیگری سایه میاندازد. تا اوایل قرن بیستم، شخصیت دوم از اهمیت بیشتری برخوردار بود. ولی به مرور زمان و با مصرفی شدن جامعۀ، شخصیت آلفا به صورت شخصیت قالب بیشتر انسانها، جای شخصیت دوم را گرفت. در یک نظرسنجی که در سال ۱۹۵۰ صورت گرفت، در پاسخ به پرسش “آیا شما فرد مهمی هستید؟” تنها ۱۲% افراد جواب مثبت دادند. این عدد در سال ۲۰۰۵ به بیش از ۸۰% رسید. جامعۀ امروز دوست دارد شخصیت آلفا را پروش دهد. در شخصیت آلفا مرتب از “من” سخن گفته میشود. آنچه که به وضح میتوان در صفحات مجازی افراد مشاهده کرد. تربیت فرزندان نیز در جامعۀ کنونی از این دیدگاه دور نیست. “تو خاص هستی” یا ” تو بهترینی”. در تفکر آلفا که به نگرش غالب جامعۀ تبدیل شده است، ما همه چیز را در قالب “هزینه، فایده” محاسبه میکنیم. با این نگرش محاسباتی، دیگر جایی برای عشق، محبت، عزت نفس و اخلاق باقی نمیماند. شخصیت آلفا، مغرور، خود خواه و خودپرست است. اما در آن روی ورق، شخصیت دوم، فروتن، متین و اخلاق مدار است. شخصیت دوم از ضعفهایش بیشتر خبر دارد. با خودش روراست است و اشتباهاتش را میپذیرد.
نویسنده در ادامه به مفهوم “درد” اشاره میکند و درد را اتفاقی میداند که باعث عمیق شدن نگرش انسان به خود میشود. این پدیده در اکثر مواقع باعث میشود شخصیت فرد رشد کند. درد باعث درک دیگران میشود. درد باعث میشود، توانمان متوجه هدفی بزرگتر شود. در مدل انسان دو “غم انسان میتواند سرمایه او شود”.
غم بزرگ را تبدیل کن به کار بزرگ توران میرهادی[۲]
سپس به مفهوم “عشق” میپردازد. “هر کسی که شخصیت عمقی داشته باشد، دارای توانایی بالای برای عشق است“. عشق انسان را متواضع میکند. اجازه تسخیر شدن میدهد. پردهها را کنار میزند و آسیب پذیریها را نشان میدهد. تفاوت دادن و گرفتن، داد و ستد و هزینه فایده را از بین میبرد. عشق و درد در انسان معجزه میکند و باعث ساختن انسان و شخصیت او میشود. باعث میشود، “انسان دو” به شدت از “انسان یک” پیشی بگیرد.
آن شخصیت دوم ماست که ما را انسان میکند. انسان با عناصری مثل درد، عشق، فروتنی و متانت ساخته میشود. و این ساختن، زمانبر، سخت و پرتنش است.
دریافت فایل PDF >>> The Road to Character
—————————————————————————————————————— |
[۱] David Brooks
[۲] سیده توران میرهادی (خُمارلو) تولد ۲۶ خرداد ۱۳۰۶ – درگذشت ۱۸ آبان ۱۳۹۵. استاد ادبیات کودک، نویسنده و کارشناس آموزش و پرورش و پایه گذار مجتمع آموزشی تجربی فرهاد، از بنیانگذاران شورای کتاب کودک و بنیانگذار فرهنگنامه کودکان و نوجوانان بود. میرهادی بیش از شصت سال در گستره آموزش و پرورش و فرهنگ و ادبیات کودکان کوشید و در این راه یکی از چهرههای تأثیرگذار سده کنونی ایران بودهاست.
ثبت ديدگاه